Quantcast
Channel: Turism & Uteliv på Klarälvdalens folkhögskola
Viewing all 142 articles
Browse latest View live

Arbetsdag på Hovfjället och Långberget

$
0
0
Hej igen!

Nu har vi vart på två arbetsdagar en på Hovfjället och en på Långberget. Syftet med arbetsdagarna är att vi ska få komma ut och se vad för sorts arbete som finns att göra på en anläggning.



På Hovfjället fick vi hjälpa till med att hänga på deras trestolslift på vajern. Det var 91 stolar som skulle sättas upp. Det tog oss ca 4-5 timmar att hjälpa dem.








På Långberget fick vi hjälpa till att städa två vandrarhem, Tjädern och Orren. Efter det så städade vi en storgruppsstuga också. På vägen till Långberget så började det att snöa! :)






Ha de bra!

/ Turism och Uteliv åk.1 -13


Tillbaka i skolbänken..eller?

$
0
0


Nu har vi precis börjat med engelskalektioner där fokus ligger på friluftsliv och turism! Himla användbart och roligt. Vi kommer att ha ett antal lektioner med Colin som sedan länge är verksam inom turismbranschen och är född engelskspråkig, han driver för tillfället en camping (kolla in länken!) och har tidigare arbetat inom diverse friluftsområden. Lämpligare person får man alltså leta efter. 

För varje lektion kommer vi ha olika "teman" som vi riktar in oss på, ibland kommer vi vara i klassrummet och ibland kommer vi ha mer praktiska moment. 

Den senaste lektionen handlade om eld. Förutom att öva konversation på engelska så fick vi lära oss en massa olika sätt att få till eld, några som man kände till sen tidigare, men även en del för oss okända sätt! 








Nedan följer några bilder på hur klassen fick testa på hur man gör eld med olika sorters tändstål, ett batteri och lite svinto, granit m.m.





Vi testade också att koka vatten i en Storm kettle, som utifrån ser ut som en högre modell av en kaffepanna, men som är ihålig så att vattnet lägger sig i "väggen" på kannan. Den rymmer ca 1l vatten och placeras över ett kärl där man har startat en liten brasa så att kannan värms upp innefrån! Smart pryl, det krävdes knappt någon tid alls för att värma upp tevattnet.

Några av oss fixade lunchbrasan och tillagade en risrätt på mourikkan, såklart pratades engelska hela tiden. 


Dagen avslutades med att åka förbi och titta på Brattfallet, ett 10 meter högt vattenfall som absolut är värt att stanna och njuta av om man har vägarna förbi.


T&U 13-14: Snöläggning på Långberget

$
0
0
Nu inför skidsäsongen så har några av oss i klassen varit iväg och hjälpt till med snöläggning på Långberget, som huvudsakligen riktar in sig på längdskidåkning.

Rosita och jag (Mats) fick kvällspasset, vilket innebar att vi arbetade från kl16:00 - 00:00. Därefter tog Hanna och Evelina över mellan kl00:00 - 08:00.

Med bra handledning fick vi uppleva hur det kan vara att arbeta i mörkret i skenet från motionsspåret. Vi tog oss fram med hjälp av snöskotrar mellan snökanonerna, en mysig upplevelse med nattlig fjällmiljö, trevliga människor, mycket kaffe och en behaglig temperatur. Den "varma" temperaturen gav oss tyvärr lite problem med själva snöläggningen då det inte riktigt ville frysa till. Men väder och vind har aldrig stoppat Turism & Uteliv, vi kämpade på och arbetsnatten blev lyckad!

En kväll som överensstämmer väldigt bra med vårt klassmotto: "Känn Lugnet!"





....Winter is coming....


T&U 13-14: Långfärdsskridskor och iskunskap

$
0
0

Vintern kom till Stöllet till sist. Vi avslutade teoriblocket, som bestått av Kommunikation och ledarskap, Värdskap, Turismkunskap och Säkerhetskunskap, och begav oss ut i skog och mark där vi trivs allra bäst.

Först ut var långfärdsskridskor och iskunskap tillsammans med Hans Binsell. Hans driver ett företag som bland annat arrangerar långfärdsskridskoturer.

Vi började i klassrummet med genomgång av utrustning och säkerhet och sedan åkte vi till Värsjön som ligger strax norr om Stöllet. Där spenderade vi dagen med att skrinna runt sjön för att bekanta oss med utrustningen och njuta av en tjock och fin is i decembersolen.

Det tyckte både människor och hundar var riktigt kul!







Dag två började likt dag ett i klassrummet där Hans bland annat pratade om olika typer av isar och deras hållfasthet. Efter obligatorisk 10-fika återvände vi till Värsjön för en ”plurrövning”. Att ha kunskap om hur man räddar någon som gått genom isen och vetskap om hur man reagerar på ett ofrivilligt bad är ett viktigt moment vid långfärdsskridskoåkning.





Vår lärare Lasse Jonsson anknyter till kursen ”Kommunikation och ledarskap” som vi precis avslutat. Som ledare är det viktigt att vara en förebild och föregå med gott exempel.

 
.

T&U 13-14: Schyst Resande

$
0
0

Att resa och semestra är ofta förknippat med avkoppling, gott käk och häftiga upplevelser men det finns en baksida som inte är lika belyst. Turism är en stor del av vår utbildning. Det är i turismindustrin som vi senare kommer att arbeta i och det är viktigt att vara medveten om hur turismen påverkar vår jord och våra medmänniskor. Det finns alltid två sidor av ett mynt.

Nätverket Schyst Resande strävar efter hållbar turism och ambassadörerna Linnéa och Emelie kom på besök för att prata om turismens inverkan på människor och miljö.

Föreläsningen bestod av fem huvudpunkter:
Arbetsvillkor
Klimat
Vatten
Lokal ekonomisk utveckling
Alkohol

En givande dag med många intressanta diskussioner och vi fick både en och två tankeställare.



T&U 13-14: SLAO 1

$
0
0
Vi drog till Trysil i Norge för att åka skidor. Syftet med dagen var att alla ska få testa sin utrustning och backarna inför SLAO utbildingen veckan därpå. Med oss följde vår lärare Lasse Jonsson och skidinstruktören Renée Magnusson som höll i SLAO 1. Vädret var hyfsat och alla hade en trevlig dag!

När SLAO 1 utbildningen drog igång var alla glada av förväntan på en kul och härlig vecka i backarna. Vi gick utbildningen på Hovfjällets anläggning som ligger en bit utanför Torsby.
Veckan gick mycket bra och alla hade roligt! Vädret var sådär emellan åt men vi hade också ett par riktiga kanondagar. Det fanns en viss nervositet i klassen inför provet på lördagen men alla klarade det galant. De två sista dagarna var det rätt mycket friåkning och det uppskattades efter mycket nötande i barnbacken.


Under SLAO infann sig Lucia. Innan vi drog iväg på ännu en dag på Hovfjället så hade vi anordnat ett lite annorlunda luciatåg med hjälp av två elever från Allmän linje och Natur & Fauna.  Vi valde att ha en manlig lucia och vi tror att det uppskattades mycket.



T&U 13-14: Medan de andra var på SLAO...

$
0
0
SLAO är en valbar kurs och väljer man att inte delta erbjuder skolan andra alternativ. Patric och Johanna drog på tur med Andreas G och Victor ifrån T&U 2 medan resten av klassen gick SLAO 1. Vi åkte till södra Femundsmarka Nationalpark (norska sidan om Grövelsjön).


Det var premiär för oss båda när det kommer till vintertur och vi passade på att dra nytta av tvåornas kunskaper på vinterfjäll. Vi vallade skidorna och drog iväg på vad som kom att bli en tredagars tur. Tanken var att vi skulle vara ute i fyra dagar men pga. stormvarning avbröt vi en dag tidigare och åkte hem.

Trots att det är mitten av december var det dåligt med snö på sina ställen men vi lyckades ändå hitta fina platser att slå läger på. Patric verkar ha ett öga för det. Vi trampade på uppför fjället och Andreas och Victor lärde oss allt de kan. Från hur man sätter upp ett tält på bästa sätt till hur man smälter snö. Dagarna var korta och det blev många timmar i tältet men vi roade oss bäst vi kunde med kortspel och snacks.

Det var tre lärorika dagar och nu ser vi fram emot nästa tur tillsammans med resten av klassen.









T&U 13-14: Jullov

$
0
0

Snart går vi på julledighet men innan dess gör vi en sista kraftansträngning och lyssnar på när tvåorna presenterar sina projektarbeten. Det är allt från praktiska arbeten så som arrangemang, bygga tipi, turförslag, reklamfilm om utbildningen och starta eget företag till teoretiska arbeten så som meningen med friluftsliv och miljöpåverkan av turism och produkter.





Vi avnjuter en sista måltid tillsammans, jullunch, sedan drar tvåorna ut på nya äventyr. Vi ettor är tillbaka i Stöllet den sjunde januari och vi är redan nu peppade till tusen på vad termin två har att erbjuda.


T&U 13-14: Snowboard "prova på" dag!

$
0
0
Den 9 dec åkte vi till Hovfjället för att hela klassen skulle få prova på att stå på en snowboard! Vi blev instruerade av snowboardläraren Sebastian som är skid- och snowboardlärare på Hovfjället. Detta tyckte alla var jätteroligt och utmanande! De som redan var kunniga snowboardåkare fick hjälpa till att hjälpa nybörjarna nerför backen. :) Sebastian sa flera gånger att han var imponerad av hela klassens utveckling och kunskap. Speciellt de allra nyaste nybörjarnas supersnabba utveckling. Flera av oss fick upp intresset för snowboardåkning som sport att utöva i framtiden.


                                                Så här såg vädret ut för oss denna dag :(


Väntandes på läraren....


             Upp 
                i
            lyften!
Sebastian vår instruktör i blå hovfjället jacka ;)

                                                                  Ååååååhh Uuuuupp! 

                                                                               

T&U 13-14: Testa på: Längdskidåkning!

$
0
0

Nu har vi varit ute i snön igen! UNDERBART!

Den här veckan har klassen fått testa längdskidåkning. Som tack för den arbetsdagen vi spenderade på Långberget så fick vi låna utrustning och spårkort gratis för att ge oss ut i spåren, tackar tackar!

Vi har en glad längdskidåkare i klassen som tillsammans med en av lärarna hjälpte klassen till Vasaloppsberedskap. Första stoppet blev vallaboden där vi fick grunderna inom den snåriga valladjungeln, man kan lätt säga att de flesta av oss blev lättade över fraser som: "Blå funkar till det mesta!". Sen bar det av ut på platten för lite olika övningar, lekar och åkstilar!





 Johanna har hököga på frånskjuten..

Igår åkte vi även till skidtunneln i Torsby för att köra några varv, kul att ha en sån anläggning precis i närheten! Det lär nog bli några fler besök under året.





T&U 13-14: Skoterutbildning

$
0
0
Från den 16 till 17 januari var vi på skoterutbildning med syfte att erhålla förarbevis för snöskoter. Dag 1 innehöll användbar teoriundervisning och vi fick en liten bok att läsa och repetera det viktiga i inför dag 2 som bestod av ett kort teoripass och övningar på snöskoter och avslutningsvis ett teoretiskt prov. Alla blev godkända och kände att de utvecklat god kunskap kring skoteråkning under kursen. Vi erhöll logi i mycket trevliga "fjällstugor" där vi spelade kort, lagade mat och umgicks under kvällen. Det var sammanfattningsvis två riktigt roliga dagar!

 Byte av variatorrem



Kickoff för nya Natur och fauna elever!

$
0
0





Efter mycket planering var det dags för oss att arrangera en kickoff för nya Natur och fauna eleverna
vars utbildning startat nu efter jul. Dagen började med transport mot berget Storskalla en bit utanför Torsby.
Väl framme på parkeringen bjöd vi på lunch och därefter en vandring upp på toppen med hjälp av stavar.
Uppe på toppen där det finns en fin raststuga var det aktiviteter, krigsdans och hajkbanan.
När det närmade sig middag gjorde alla varsin kolbulle på en eldbädd i snön.
Vandringen tillbaka nerför gjorde vi i pannlampans sken och hela dagen avslutades i en vedeldad bastu "hemma" i Stöllet.



















T&U 13-14: I Grövelsjön på fjällräddningsövning och vintertur!

$
0
0


Innan praktiken drog klassen ut på fjället igen! Det var med blandade känslor som vi packade ryggsäckarna då de flesta av oss aldrig hade varit ute på en vintertur. Hur kallt kan det komma att bli? Hur mycket mat kommer man vilja äta? Kommer snön att vara bra nog för snöbollskrig? Funderingarna var många. 

Majoriteten av klassen åkte upp helgen innan den veckan som vi skulle ut på tur för att delta i fjällräddningens årliga vinterövning. Vi fick bo och äta gratis mot att vi figurerade offer i olika olycksscenarion på fjället. Fair deal, tyckte vi! Några av oss fick agera offer med rygg- och nackskador, benbrott eller diabetes, andra hade råkat ut för laviner eller fylleslagsmål med knivhugg i benet som resultat. Vad man än fick som scenario så lärde vi oss alla en hel del om hur fjällräddningen är organiserad och hur hanteringen av olycksfall går till på plats. 


 Två av våra entusiastiska fjällräddare!

Måndagen kom och det gjorde även resten utav klassen. Nu var vi alla samlade och redo för några dagar ute på fjället! De första dagarna tränade vi bl.a. orientering på vinterfjäll, skidåkning, att sätta upp vindsäckar och hur man gräver olika sorters bivacker. Under dessa dagar sov vi inomhus, sen när själva turen tog sin början inledde vi med att sova i de snöbivacker som var färdiggrävda för att sen sova resten av nätterna i tält. Det var en riktigt härlig känsla att sova i en grotta som man själv hade grävt!





Nästa tre dagar skidade vi runt på fjället och turades om att leda gruppen och hålla i kartan. På grund av vädret fick vi en dag slå upp yttertälten för att äta lunch, nästa dag grävde vi upp en snövall då blåsten var mildare. Det var en upplevelse i sig att sätta upp tält på vinterfjället, för att inte tala om toalettbesöken. Vi utmanades av väder, fysiska förutsättningar, kyla och vår egen mentalitet, men i slutändan gick allt bra och alla var nöjda med turen. 


Vi blev bjudna på tårta av födelsedagsbarnet Eva i en utav snögrottorna! Gottigt värre.

Vi fick 15 min på oss att gräva en nödbivack, det var hårt men det gick! 


Turen avslutades med pizza i Idre.

När vi åkte ifrån Grövelsjön lämnade vi kvar Patric och Johanna som skulle göra sin praktik på fjällstationen. Lyllosar som skulle få ännu fler tillfällen att åka runt på fjället.


T&U 13-14: Promoting i Karlstad

$
0
0
Förra veckan drog hela klassen ner till Karlstad för att ställa ut och informera om Klarälvdalens folkhögskola och vårt program. Vi lassade bussen med informationsblad och annan "rekvisita" och åkte ner tidigt på morgonen för att göra i ordning vår monter på Karlstad universitet, där det skulle pågå en mässa under dagen för gymnasieelever. 



Efter ett tag åkte vi ut i Karlstad och ställde upp ytterligare några montrar i Naturkompaniet-butiker och på busstationen. Stort tack för att vi fick låna lite utrymme! 


Johanna och Sabina gör i ordning montern på busstationen i Karlstad. 

Dagen blev lyckad och vi hoppas att vi har lyckats inspirera några till att vilja studera Turism & uteliv till hösten!

Arangemang Hovfjället

$
0
0

Hej allesammans nu är vi tillbaka med lite ny information vad vi har hittat på. :)
Den 13 mars var i Hovfjället och hade en aktivitetsdag för hela Klarälvdalens folkhögskola.
Hela dagen erbjöd vi skidskola/snowboardskola ,snösko vandring och  längdskidor.
Dagen var underbar med jättefint väder o alla var nöjda och glada.
Fast att all el i hela Torsby var nedstängt på grund av att en timmerbil hade tagit sönder en elstolpe med kranen. Hela händelsen tyckte vi att Hovfjället fixade väldigt bra med att började köra med snöskotrarna som lift uppför bakarna:)


T&U 13-14: Tandövalatur med Natur & Fauna!

$
0
0
Förra veckan drog vi på Turism & uteliv ut på tur med Natur & fauna-klassen till ett lågfjällsområde här i närheten av Stöllet! Stället heter Tandövala och ansågs länge vara Sveriges sydligaste fjäll, nu när trädgränsen har krypit upp en del så kan det däremot inte räknas som det längre. Men vackert var det!

Första dagen tog vi oss till en gammal fäbodvall för att slå läger för resten av dagarna, Natur & fauna-eleverna fick sova inomhus och vi övernattade i tipi eller tält. En av oss valde även att sova under bar himmel den första natten.


Vi var ute måndag till torsdag och dagarna bjöd på härliga och avslappnade turer i skogen på turskidor, snöskor och Vita blixten. Vi fick öva på orientering med karta och kompass, samt med GPS. Grupperna vi delades in i bestod av elever från bägge klasser, det var intressant att få lyssna på N&F-eleverna när de berättade om och förklarade olika saker vi stötte på i naturen! Vår klass höll även i lite kökskunskap, vad man ska tänka på när man lagar mat på vintern.


Efter att ha varit ute några kvällar och lyssnat efter ugglor så fick även några av oss syn på att en av holkarna i närheten av den norra fäbodvallen var bebodd av en pärluggla. En väldigt lugn och tålmodig liten uggla som lät oss stanna och ta kort.

Lasse var tålmodig även han när han skulle lära ut väderkunskap till eftermiddagströtta skogsmullar.

Vårterminen på Turism & uteliv är ganska intensiv så det var välkommet med en lugnare tur för att samla lite energi. En del av oss passade även på att testa utrustning inför nästa tur: Kebnekaise!


T&U 13-14: Studiebesök Nordens ark och Nordic Outdoor mässan i Göteberg

$
0
0
I väntan på eftermiddagens värd..

Fredag den 21:a mars åkte vi till Nordens ark, en djurpark som ligger mellan Kungshamn och Munkedal i norra Bohuslän.
Nordens ark är en privat ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Där bedrivs bl.a. avel, uppfödning, forskning och utbildning av/om dessa djur.
Vi fick en introduktion av en herre som hette Patrik och han gav en ganska tydlig bild av vad de sysslar med där samt vad tanken med själva Nordens ark var, vilket var väldigt intressant och ett bra initiativ!
Sen fick vi ta ett varv i djurparken och titta på alla djur de har där, det var knappt några andra människor alls i parken vilket var ganska trevligt, så vi slapp trängas! Några exempel på djur vi såg: Varg, tiger, manvarg, järv, utter, renar, vildkatter, amurleopard, snöleopard mm.


Efter besöket åkte vi till Tingvall, ett ekologiskt vandrarhem som ligger i bullaren, öster om Tanumshede.
Tingvall B&B är ekologiskt i den bemärkelsen att huset är byggt av förnyelsebara och ekologiskt byggmaterial. De har ett eget vattenreningssystem, deras el kommer från solceller och tre mindre vindkraftverk. Värme får de från solfångare på taket, bergvärme och ved- och pelletskaminer. Det finns även två ganska stora växthus på gården som de odlar grönsaker som de använder vid matlagning.
Utöver detta så anordnas aktiviteter typ paddling, klättring, långfärdsskridsko mm.


På lördagen klev vi upp, åt frukost och satte oss i bussen för att åka till Göteborg, där vi skulle besöka Nordic outdoor mässan.
Det var andra året som mässan anordnades och i år hade de slagit sig ihop med TUR mässan och delade lokal med dess utställare. TUR mässan tog upp 3/4 av den totala ytan där inne och var ganska dominerande, både i besökare och antal montrar.
Nordic outdoor bestod till största del av butiker som sålde prylar och utrustning, vissa av utställarna demonstrerade eller bjöd på provsmakning.
Sen fanns det, en bit bort från mässan, en hall där man fick testa att paddla och åka bmx för den som ville, i anslutning till detta fanns en parkourbana uppbyggd, där det var uppvisning och tävling.
Det fanns även en biograf som visade filmer av olika slags friluftsliv. Slackline fanns uppsatt på några ställen för den som ville testa det!

Ny klasskamrat..?

Samtidigt som mässan pågick så marknadsförde vi lite själva utanför mässan på gatan, vi stod drygt 100 meter från ingången intill en spårvagnsstation och delade ut flyers om utbildningen. Det var ganska många som stannade till och lyssnade och ställde frågor, vilket förhoppningsvis resulterar i åtminstone någon sökande!


T&U 13-14: Klättring!

$
0
0


Nu har vi som har velat lyckats med att ta våra klätterkort; grönt respektive rött! Applåder om vi får be. 


Vi fick några instruktionstillfällen med Mats i vår klass som har klättrat en del, sen övade vi i Malung, på skolans klättervägg och i Vägsjöfors och till sist drog vi till Karlstad i två omgångar, först för att ta grönt kort och sedan för att ta det röda. Alla blev godkända och vi ser fram emot att kunna använda våra kunskaper under kommande event m.m.! 

Vår examinator kollar våra kunskaper..

Till nästa termin ska vi ju också ut och klättra på klippor, så nu är det bara att ta till vara på vårvärmen och öva!

T&U 13-14: Kebnekaise

$
0
0

När snön lämnat Stöllet och Värmland sökte vi efter gnistrande snökristaller i norr. Vi for till Kebnekaise för att fortsätta vår vinterutbildning.


Efter många timmar på buss och tåg genom Sverige anlände vi till Abisko. Vi värmde upp med fika och ett möte med två gamla elever. Maja och Gustav. De har efter sin tid på skolan valt Abisko fjällstation som sitt hem och de berättade om hur det är att arbeta och bo på och runt en fjällstation. Efter den uppladdningen var vi alla sugna på att komma iväg. Vi tog på oss skidor och ryggsäckar och satte av i riktning mot Kebnekaise fjällstation.




Det visade sig att solen skulle göra oss sällskap stora delar av vår skidtur men då och då fick vi också känna på vindens krafter. Vi njöt av värmande solstrålar, storslagna berg och tuffa backar med vinden som rev i oss.


Efter en slitsam dag i hård vind var vi glada när vi anlände till Nallostugan.

Förutom att njuta av situationen så låg fokus på ledarskap och lavinkunskap. Vi turades om att agera guide och leda gruppen en dag var. Från väckning på morgonen till val av tältplats på kvällen. I väder och vind genom skador, kisspausar, skratt, trasig utrustning och envishet. En dag var avsatt till lavinsök. Med transceiver, sond och spade i hand fick vi 15 minuter på oss att söka, hitta och gräva fram vårt lavinoffer. En livsnödvändig kunskap på vinterfjället! Vi gjorde även ett försök att nå Kebnekaise sydtopp men snö och väder ställde sig i vägen. Det visade sig att det var lavinfara på den sträckan vi valt att skida och sedan slog vädret om och det blev dålig sikt. Några kilometer från toppen vände vi om alla fast beslutna om att återvända för ett nytt försök inom en snar framtid!



Utebliven topptur gav tid och möjlighet åt andra aktiviteter.

Efter åtta dagar nådde vi vårt slutmål. Kebnekaise fjällstation. Med andra ord en varm dusch, ett bastubad, en trerätters middag och en känsla av lycka. Vi åkte därifrån dagen efter stärkta som både ledare och individ med en fantastisk och utmanade tur i ryggen.

Eikesdalsvattnet, Norges guldkorn.

$
0
0
Efter att ha landat någorlunda för oss som var i Kebnekaise var det dags för hela klassen att bege oss
in i Norge för att ha lite skidsemester med vår ena lärare Lasse Lanker.
Efter en lång bilresa med ett studiebesök på vägen kom vi fram till den
Camping där vi skulle sova första natten.
Morgonen därpå gick vi upp på en av de snöbelagda höjderna för att slå läger i några dagar,
väl däruppe åkte de som ville utför snowboard/telemark,vandrade omkring i området och slappade.
På vår väg hem mot Sverige igen gjorde vi ett studiebesök på en turistinformation/samordnare och fick höra hur turismen fungerade i området.



Viewing all 142 articles
Browse latest View live