Quantcast
Channel: Turism & Uteliv på Klarälvdalens folkhögskola
Viewing all 142 articles
Browse latest View live

T&U 12-13: Praktik

$
0
0
Under vecka 6-9 var vi ute på praktik. Här kommer lite smakprov på vad vi fått göra.

Vi som var i Grövelsjön har fått göra många olika saker på vår praktik. Vi har fått vara med på turer, både heldagar och halvdagar, sen har vi hjälpt till vid barnaktiviteter. Första veckan så har vi skottat snö och byggt igloo. Fick även markera ut en snöskoled. Här kommer lite bilder därifrån.





Jag var på Långbergetssporthotell på praktiken, jag fick stå i liften, baka lite, vara med och städa, åka på skotersafari, vara i hotellrestaurangen. Fick även vara med i hyran där man hyrde ut både längd och alpin utrustning. Det var spännande veckor, med många roliga gäster och många intressanta uppgifter. Här kommer en bild från detta!

Vi som var på Säfsen Alpint fick vara med skidskolan och vid liften/driften. Utöver detta fick vi även vara med som ledare på d.v.s. övriga aktivitet som skidanläggningen erbjuder. T ex. miniskoter,bada badtunna och fackelpromenad. Vi har haft 4 riktigt lärorika och trevliga veckor. Här kommer 2 bilder som målar upp våran vistelse hos Säfsen Alpint.


Två av oss befann oss på Hovfjället under 4 veckor. Vi fick lära oss det mesta som har med skidanläggning att göra, allt från skiduthyrning till reception, lift och pistör. Vi bestämmde oss väldigt tidigt att utmana oss själva med att spendera vår tid i praktikantstugan under praktiken, vi genomförde vår önskning. Vi är väldigt nöjda med vår praktikplats och alla inblandade.




De två sista av oss befann sig på ett lite annorlunda ställe, ett hundspanns företag som heter Peak Point. Där vi fick vara med alla de 52 hundarna hela dagarna och se till alla deras behov medans vi höll god gästkontakt. Vi fick god inblick i företaget och pröva på att både köra och bli körd av hundspann.




Tack för oss denna gång!


Article 3

$
0
0
T&U 12-13 Marknadsföring





Hej igen!
Den 8:e mars Var vi iväg till Karlstad för att marknadsföra vår utbildning. För att nå så mycket människor som möjligt spred vi ut klassen runt om i staden. På universitetet hade vi en monter plus en föreläsning för en gymnasieklass och inne i Karlstad spred vi ut oss på fyra butiker i en varsin monter.
Vi fick prata med många olika personer om vår skola och några var väldigt intresserade!

T&U 12-13: Vildmarksmässa

$
0
0
Fredagen och lördagen den 8-9 mars var det dags att bemanna vår Turism & Utelivs-monter på Vildmarksmässan, på Älvsjömässan, i Stockholm. En monter som vi delade med Vildmark i Värmland.

Målet med detta var att sprida information om vår fina utbildning och få människor intresserade av att söka till skolan. Till detta hade vi en tävling där man skulle stapla ved, något som väckte intresse hos både stora som små. Vinsten var en timmerflottfärd hos Vildmark i Värmland i sommar.

Vi lyckades väcka ett intresse för skolan hos en hel del personer som förhoppningsvis söker utbildningen till hösten.
Hela klassen turades om att stå i montern, att lyssna på intressanta föreläsningar eller bara gå runt på mässan och kika på alla andra montrar.

Det blev självklart en hel del lek på slacklines…

..och lite tävlingar klasskamrater emellan.

Vi hann även med ett besök hos Svenskt Friluftsliv där vi fick träffa generalsekreterare Ulf Silvander som berättade vad de sysslar med.

Och sist men inte minst besökte vi Tyresta Nationalpark och Naturum. Där fick vi en guidad tur där det berättades om bland annat den stora branden i nationalparken och hur de arbetar på ett naturum.

T&U 12-13: Skidtur i skogslandskap på Tandövala

$
0
0
En solig vecka i mitten av mars spenderade vi på skidor i Tandövala, som är en gammal säter i sydvästra Dalarna. Vi sov i tält, medans våra vänner på Natur & Fauna sov i stugor. Anders, läraren på Natur & Fauna, och Lasse L höll i undervisningen under veckan, och vi fick lära oss om väder och allehanda djur och natur. Dessutom fick vi såklart öva på våra skidkunskaper. 





T&U 12-13 Friluftsdag på Hovfjället

$
0
0
Så har ytterligare några veckor flutit förbi lika flytande som vår Gulaschsoppa var igår. Nu ska ni inte tro att Gulaschsoppan var vattnig och på tok för utspädd, för närmare ordet smaksensation går inte att komma. I kombination med baguetter med valfritt antal ostskivor, crème fraîche och en stor kopp körsbärssaft/blandsaft inmundigades denna läckerhet hos våra gäster med stor belåtenhet, och när bullarna dök upp tillsammans med kaffet suckade de flesta av tillfredsställelse. Det var helt enkelt en avkopplande dag på Hovfjället (för gästerna).



Varför står då Turism & Uteliv och lagar soppa, tänker ni? Varför säger jag att det är en avkopplande dag… för gäster? Jo, det anordnades friluftsdag för hela Klarälvdalens folkhögskola och klassen stod som arrangörer för detta ståtliga evenemang. Vi har jobbat med detta lilla projekt i flera månader för att finslipa detaljer, och den 21:e lät vi det gå av stapeln. Vi steg upp tidigt i ottan för att lasta i bussar med diverse material och stämma av att allting var som det skulle vara. Och det var ungefär så det blev… som det skulle vara.

En stor bunt av klasskamrater stod med soppslevar och kaffepannor och serverade hungriga gäster, medan andra skötte diverse utspridda aktiviteter. Det var hundspannskörning, skidskola, längdskidåkning, snöskovandring, snoawboardskola och pulkarace.

Vid hundspannsåkningen stod klassens längsta gosse, tillsammans med Hike Huskytours, vilket är ett hundspannsföretag inte allt för långt ifrån Klarälvdalens folkhögskola. Här gick det undan som sjutton, för sådana där hundar har nämligen spring i benen.



Vid skidskolan placerade vi två pojkar med SLAO-utbildning som fick i uppgift att instruera andra elever på skolan hur man bäst tar sig ned för sluttande terräng med snö på. Det bästa sättet är utan tvekan alpina skidor. Det kanske inte vår snowboardinstruktör håller med om helt, men han instruerade i alla fall hur man tar sig ned för samma backar, fast med bräda.

Men, så finns det ju även de som inte vill stå upp när de åker nedför. Då åker man pulka och är glad för att man ser träden svischa förbi och får lite friska vindar i ögonen, samtidigt som man sitter ned och har en avkopplande stund i det fria.

För dem som inte känner att brant terräng är deras grej fanns det som sagt var längdskidåkning och snöskor. Här fick man möjlighet att i skogens skidspår glida runt på Petter Northugs vis, eller trampa runt i snö utan att sjunka ned.  Att inte sjunka ned är skönt, vet vi som pulsat i några meter snö.

Das ist alles. Auf wiedersehen!

T&U 12-13: Kebnekaise

$
0
0
 

Solen sken och stora delar av kamratgänget var lyckliga efter lunchen, när de raskt drog iväg mot berg högre än Turning Torso, nästan så långt ifrån Turning Torso man kan komma i Sverige. Det hela startade med en en resa som tycktes vara längre än vad en medelsvensson bör kunna uthärda. Det är nämligen långt upp till Kebnekaise...

Vi släpade runt en stor pulka mellan buss till buss, tåg till tåg och även om vi stannade till vid olika tågstationer för att slå upp nya basecamps på golv överallt, kändes resan oändligt lång. Många av oss traskade fram och tillbaka på det sista nattåget från Gävle till Abisko med frågan som alltid uppstår under längre resor: Är vi inte framme snart?

När vi vaknade morgonen därpå var vi utsövda, eftersom vi rest i något så komfortabelt som en liggvagn. Vi glufsade i oss både frukost och lunch, samtidigt som vi tillsammans löste ett tiotal olika korsord under tisdagen, så att både mage och hjärna var stimulerade inför åtta dygns frystorkad mat och fjällmiljö...

Runt tvåtiden på tisdagen klev vi av i Abisko, och jag vet själv inte vad som var bäst med att kliva av tåget - att mötas av höga berg, att inte längre behöva sitta på ett tåg, eller att vi möttes upp av vänliga ansikten, bekanta från dåtiden (tidigare Turism&Utelivs-elever) som nu jobbar i området Abisko/Björkliden.

Dessa föredetta elever bjöd oss på kaffe och chokladbollar, för att motivera oss att ta det första steget ut mot Kungsleden. Därefter fanns det ingen återvändo... vi var ute i vildmarken (den ledade versionen).

Med skidorna på gled vi iväg mot Abiskojaur, där vi skulle ha en första natt i stuga. Innan vi kom fram till stugan hade vi inte bara stött på en älg, nej, där var även en lärare som smugit sig på oss bakifrån. Läraren hade dykt upp från Umeå, hette Martin och dök upp för att vara instruktör under vår fjälledarutbildning. Det här var en trevlig lärare, insåg vi fort, och en betryggande harmoni lade sig över gruppen, lika värmande som STF:s sängar.

Efter uppvaknandet i Abiskojaur, drog vi vidare för en sträcka på 27 kilometer. Dock hann vi inte med denna sträcka innan mörkrets infall, så vi fick bygga tält utanför ett vindskydd, innehållande en trevlig italienare.

Dagarna gled på, vi åkte skidor, byggde tält och åt frystorkade maträtter bland himmelska vyer. Lite uförsåkning med försök till telemarkssvängar hann vi även med, innan vi nådde vårt andra delmål - Nallosstugan. I Nallosstugan var det fullt drag och människor överallt, där vi i allt virrvarr stötte på Marcus Hellner. Han är duktig på att åka skidor, hann vi tänka, innan vi for vidare, morgonen därpå.

På väg mot Kebnekaise stannade vi till i Sälkasstugorna för proviantering. Man behöver ju choklad, för att bestiga Kebnekaise. Sedan drog vi vidare, för att slå upp tälten precis utanför en känd vindtunnel, kallad Singisvaggi.



Mitt i natten, klockan 05:00 gick vi upp dagen därpå, för att bege oss upp mot Kebnekaises topp. 06:00 drog vi iväg med en dagspackning och avverkade flera kilometer, innan vi blev visuellt förlamade av en otrevlig dimma som jävlades med oss. Otrevligt, tänkte vi, och vände därav.

Vi sov en natt till i baslägret, innan vi begav oss iväg mot Kebnekaises fjällstation. Det var en blöt dag, vilket gjorde det trevligare att komma fram till själva stationen. Där åt vissa av oss godis och nötter, medan andra unnade sig en fyrarätters middag. Unnade sig, det var i alla fall något vi alla gjorde.

Dagen därpå, efter en natt på fjällstationen, drog vi iväg mot Tarfala för lavinkunskap. Vi grävde ned oss i snön och skulpterade rutchblock, samtidigt som några sprang upp och ned för en backe och penetrerade en blöt, ganska hård, snöyta med hjälp av lavinsonder för att hitta gömda transceivers. Mer om detta får ni lära er om ni börjar på skolan!

Efter detta blev det en natt till i tält, därefter hemfärd. Under hemfärden fanns möjlighet till sömn. Det var skönt.







T&U 12-13 Dalsland roadtrip

$
0
0

I slutet av April åkte klassen ut på en resa ner till Dalsland. Målet med resan var i huvudsak att marknadsföra skolan. På väg ner till slutmålet blev det ett stopp vid Årjäng där vi mötte upp naturvårdsövervakaren Henrik Hjert. Hans uppgift är att se över och underhålla rastplatser och turistmål runt om i sjösystemen vid Lennartsfors. Så det blev en båttur med Henrik för att få en bild av hans uppdrag. Senare på dagen kom vi fram till Gymnasiet Utsikten. Ett gymnasium med inriktning Samhälle/turism + uteliv. På utsikten gjorde vi en längre presentation på 60 minuter om våran utbildning. På väg hem gjorde vi ett studiebesök hos Arvika Kanotcenter.
 Hendrik Hjert Naturövervakare Lennartsfors Årjäng.

På studiebesök på Arvikas Kanotcenter. Här testar vi Jacobsstegen. Samarbetsövning. 

T&U 12-13: Klättring

$
0
0
Vi har under ett par dagar ägnat oss åt klättring. Vi började med en heldags klippklättring på Jotunberget i skogarna omkring Vittsand, och har sedan klättrat på skolans klättervägg innan vi åkte ner till Karlstad för uppklättring av grönt och rött kort.

Förutom allmän klätterteknik låg fokus på repkunskap och säkerhet. Vi fick lära oss om att sätta upp toppankare, att knyta dubbelåttor, att ledklättra (rött kort) och andra essentiella saker för att klättra och framförallt säkra andra som klättrar på ett säkert sätt. Nu på onsdag ska vi omsätta våra kunskaper i praktiken när vi håller ett arrangemang där vi ska låta elever från Stjerneskolan i Torsby klättra under ett par dagar.








T&U 12-13: Bassängträning

$
0
0
Inför vår tur till Lurö skärgård så hade vi bassängträning i badhuset i Sysslebäck. Vi tränade olika kamraträddningar som kan vara användbara om man trillar i vattnet. Vi fick även testa eskimosväng.






T&U 12-13: Arbetsdagar

$
0
0
Vildmark i Värmland
På måndagen den 29/4 var det dags för klassen att bege sig till Vildmark i Värmlands camping vid Värnäs på arbetsdag. En dag då vi får utföra olika sysslor i utbyte mot den utrustning vi får låna och de aktiviteter vi gör via Vildmark i Värmland under kursens gång.
Klockan 08.00 var det uppställning inne i receptionen på campingen där klassen delades upp i olika grupper. Det som skulle göras var; krattning av löv, putsning av fönster, byta madrasser i stugorna och städa bort renoveringsmaterial som blivit över från stugrenoveringen. Nu var det bara att dra på sig sina arbetshandskar och sätta igång.
Klockan 12.15 åkte vi tillbaka till skolan för lunch och var sedan tillbaka på campingen 13.00 där vissa av oss fick nya uppgifter, tex städa det allmänna köket på campingen.
Vi fortsatte med arbetet fram till klockan 16.00 då vi åkte ifrån en skinande och lövfri camping.

Kalhygge som MTB-slingan skall korsa
Abbas Camping
Samma vecka, på fredagen, var det återigen dags för lite arbete. Samma anledning här, lite arbete i utbyte mot mountainbike-cyklingen vi hade i början av kursen och de snöskor vi fått låna från Abbas Camping under vintern.
Denna dag bestod av att hjälpa till att rensa upp och förbereda inför den nya mountainbikeslinga (som den tidigare Turism&Utelivs-eleven Dan-Erik tagit fram tillsammans med Harrold Abbas som sitt projektarbete året innan) som skall anläggas i skogarna runt Abbas Camping med utsikt över sjön Övre Brocken.
Vi började med att gå hela slingan som är ca 5-6 kilometer för att få en uppfattning av var det måste rensas på sten, grenar och nedsågade träd. När vi gått hela slingan åt vi vår matsäck vi fått med från skolan.
När vi smällt maten var det dags att vända tillbaka mot bilarna. På vägen skulle vi röja allt som låg i den blivande MTB-slingans väg, så fram med yxor och sågar.
Grenar kapades, rötter sågades av, stenar vältes åt sidan. Det var ett tungt och tidskrävande arbete med allt gick bra och Harrold var riktigt nöjd med resultatet.
Vi alla kände att det var riktigt kul att vara med i startgroparna på detta arbete. Att detta som nu är en i stort sätt oframkomlig skog snart skall vara en fin MTB-slinga.

T&U 12-13: Eikedalsvatn, Norge

$
0
0

Vi sätter nya segel mot nya äventyr, denna gång mot vår kära granne Norge och Eikedalsvatn.

Ett fjällområde som bjuder på helt makalösa vyer, känslor och skidåkning. Vi börjar med vår i luften vid dalen innan vi påbörjar vår vandring upp mot molnen och vårt basecamp i bergen. En vandring på två timmar innan snögränsen berättar att vi måste ta på oss skidor och snöskor. Ytterligare efter två till tre timmar  kommer vi till vårt basecamp med utsikt över berg och vatten. På onsdagen får vi en heldag med sol och värme då vi tar oss in i fjällområdet som berättar en hel del om området att laviner och stenras förekommer, ett riskområde med spänning. Stress förekommer inte i dessa områden då vi i lugn och ro tar oss framåt till en stuga mitt uppe i bergen och får oss en god lunch. Toppar bestigs och hemfärd till basecamp avslutar vår bästa turdag i Eikedalsvatn. Näst sista dagen får vi regn, vi övar lavinsök och transciversök innan vi tar oss ner till dalen. En tuff men härlig vandring som vi avslutar med många High-Fives och stretching. Vi avslutar vår resa med bad, grillning och sömn. Dagen därpå åker vi till Åndalsnes och besöker Elisabeth som driver turistinformation i denna lilla stad som utvecklas inom turistbranschen enormt. Vi återvänder hemåt med en liten avstickare till Trollstigen.

Vi tackar för vårt intresse Norge!











T&U 12-13: Multisportarrangemang med Stjerneskolan

$
0
0
Onsdagen den 16/5 hade vi ett arrangemang för Stjerneskolan. Vi hade stationer där vi agerade instruktörer för nedfirning och klättring. Vid nedfirning hjälpte vi eleverna att på ett säkert sätt ta sig ner från en 15 meters hög bergvägg med överhäng. Trots att många av eleverna var höjdrädda så tog dom sig ner för berget. Vi hjälpte bara till med säkringen, medans det var dom själva som firade ner sig med hjälp av en firningsåtta. Vid klättringen så stod vi även här för säkringen. Här hade vi två leder som man kunde välja mellan, en lätt och en lite svårare. Trots att många av dom var nybörjare så klarade vissa att ta sig hela vägen upp. Vid klättringen hade vi även en eld igång där eleverna kunde hålla sig varma, och dom som inte klättrade fick prova på att gå slackline.


T&U 12-13: Kickoff med de nya turisterna!

$
0
0
Lördag 25/5 - 26/5 hade vi kickoff för de nya turisteleverna som ska börja till hösten. Vi började med att träffa hela gänget på skolan, åt lunch sedan gjorde vi en rundvandring på skolan och internatet. Sedan packade vi in både saker och oss i minibussar och åkte till Vildmark i Värmland på deras camping. Där fick en genomgång om det vi skulle göra härnäst, bygga timmerflottar! Vi delades in i fyra team  och byggde varsin "flottdel", fyra flottar skulle bli två dubbla flottar. Hårt slit och mycket stock som skulle rullas, bäras och surras fast. Tillslut blev det två stiliga flottar de surrades fast och sedan blev det grillspett, småprat brännboll och andra "lekar". Sedan var det dags att krypa till kojs i de två stora tipitälten, dagen efter var det frukost, rivning av tält packa in i bussar och sedan iväg på de två flottarna. 2 timmar som vi gled fram på Klarälven i 4 km i timmen. Framme vid hållplatsen för flottarna hoppade vi in i bussarna igen och åkte till skolan och åt lunch och tittade på bildspel. Sedan var det dags att säga hejdå till våra gäster, då var det slut på det roliga och för oss iväg mot nästa äventyr.




T&U 12-13: Flugfiske

$
0
0

Den 26:e augusti började vi med en flugfiskekurs. Först fick vi lära oss att binda flugor vilket visade sig vara en väldigt "pillig" syssla. Även öva kastteknik där vi stod ute på en gräsmatta med en liten ulltuss, i änden på linan några dagar innan vi begav oss ut för att pröva fiskelyckan.
Vi var vid korvsjön i Värnäs och vid Spraggtjärn som är "put and take" vatten, som innebär att det är planterad fisk i vattnet.
Efter att läraren dragit upp en fin regnbåge fick vi ta del av hur man filear en fisk på ett korrekt sätt.                                                                    
För många av oss var kursen ett test för vårat tålamod med en del frustration när linan trasslade till sig, eller när flugan fastnade i ett närliggande buskage. Men fisk blev det för en del av oss i slutändan ändå!
Kursen avslutades med att vi blev bjudna på gravad regnbåge på hårdbröd. MUMS!
















T&U 12-13: Sommarfjäll/Skäckerfjäll

$
0
0
Den 2:a september så gav sig hela klassen iväg utan lärare på en femdagars fjälltur, vi åkte ända upp till Jämtland för att ta oss till Skäckerfjäll som ligger mot norska gränsen.
Vi fick vada över en stor bäck, vi gick igenom träskmarker och upp på fjälltoppar, runt granar över bäckar, ner och upp. Vi gick ca en mil om dagen och sedan slog vi upp tälten åt mat och sov, vi provringde ett larmsamtal i ett prismaskydd nedanför turens högsta punkt Sockertoppen. För att se så att telefonen fungerade som den skulle, vi fick även förbättra våra kart- och kompasskunskaper ännu mera under denna tur. Vi var även indelade i två grupper om fem i varje, ena halvan skulle plocka och identifiera 40 fjällväxter medans andra halvan skulle rapportera om vädret (fylla i ett formulär om hur vädret var morgon och kväll).
Vi började våran tur vid Kolåsen och slutade vid Anjan, vi gick på så bra så vi kom ned en dag för tidigt.




T&U 12-13: Kilklättring i Årjäng

$
0
0
Den 12:e till 14:e september var hälften av klassen iväg till Årjäng på fortsättningskurs i klättring. Under ledning av Henrik Hjert lärde vi oss hur man på ett bra och säkert sätt sätter kilar och klättrar som första- och andraman.
Kilklättring är när du klättrar utan ett så kallat toppankare, dvs du sitter inte säkrad på bergets topp. En person säkrar dig alltså från marken och du säkrar genom att sätta in kilar i bergets sprickor på vägen upp.





T&U 12-13: Svampkurs

$
0
0
Torsdag 19 September och det är "time" för tvådagars svampkurs. Tanken med denna kurs var att vi skulle få en grundläggande kunskap om våra vanligaste svampar, ätliga som gifta men fokus lades kring matsvampar  och hur man tillreder dom på "smarrigaste" sätt. Efter några timmars teori var det dags att ta på sig stövlarna och ta med korgen för några timmar i skogen, med nosen ner i mossan letandes efter lite svamp.

 Det blev till slut en lyckad skörd. När vi åter var på skolan så var det bara att slå på spisen för att få lite tips på olika svamprätter. Dag 2 bestod av ytterligare några timmar i skogen  och ta till vara på de svampar som vi torkat under natten.














T&U 12-13: Forskanotpaddling

$
0
0


Det är Söndagen den 22 September och det är åter igen dags att åka upp till Norge och Trysil för en 4 dagars tur på Trysilälven. De första tre dagarna använde vi oss av kanoter med kapell. Det blev några händelserika dagar där även några av oss fick testa på att simma lite i älven. Det var en aning lågt vattenstånd dessa dagar i älven vilket bidrog till en något mer teknisk paddling.





 













På tisdagen dag 3 över gick forspaddlingen  till en frivilig del då
kanoterna byttes ut mot forskajaker



T&U 12-13: Femtioårsjubileum, överlevnadskunskap och avslutning.

$
0
0
Kära bloggläsare,

Det här är vårat sista inlägg på den här bloggen. Efter det här inlägget kommer den nya turism-klassen att ta över. Sen våran forskanotstur har en del hänt. Skolan fyller i år femtio år, vilket har firats med ett stort femtioårsjubileum. Alla gamla elever som har gått på skolan bjöds in för att fira tillsammans med gamla lärare och andra inblandade! Det bjöds på trerättersmiddag och kvällsunderhållning.



I klassen har vi dessutom sysselsatt oss med överlevnadskunskap och matlagningskunskap, där vi har lagat mat över öppen eld. Vi har gjort outdoor pizza, halstrat fisk, stekt kolbullar, med mycket mera.



Överlevnadskunskapen utmynnade i den överlevnadsvecka som vi hade förra veckan. Då åkte vi ut i skogen till en plats där vi hade fått rätt från markägaren att fälla träd och kringgå allemansrätten för att få en så genuin överlevnadssituation som möjligt. Utan sovsäck, liggunderlag och dunjacka fick vi bygga oss varsin bivack som vi sov i, med endast eld som värmande element. På grund av den stora påfrestning en sådan överlevnadsvecka utan mat, fick vi ge upp när vi ville. Många gav upp tidigt under veckan, men en som höll ut hela veckan var Olle ifrån Natur & Fauna som gästade oss under veckan.


Vi i T&U 12-13 tackar hjärtligast för den här tiden! 

Fjällvandring i Rendalssölen, Norge

$
0
0
Första inlägget från Turistettorna, det är nu vi som har tagit över bloggen och kommer att berätta vidare om våra upplevelser under de 1,5 år som vi kommer att gå denna utbildning!

Vi har redan gjort ett par olika aktiviteter men vi ska nu berätta om vår första fjällvandring tillsammans. 



Hela turen gick ut på att lära oss att navigera, med karta och kompass, samt att få träna ledarskap i fjällmiljö. Vi hade även en del utrustningskunskap, bl a om olika typer av kök, hur man bäst packar en ryggsäck och vad man ska ha i den.

Vi blev indelade i två grupper och vi tog varsin väg runt Sölenfjället för att mötas upp på baksidan och gå upp mot toppen tillsammans. Vi hade turen att få uppleva alla olika sorters väder (regn, sol, snö, hårda vindar, dimma och minusgrader) under turen, dock regnade/snöade det mest på nätterna, vilket gjorde själva vandrandet till en väldigt behaglig upplevelse. Båda grupperna fick också se en del djur uppe på fjället; renar, älg, ripa och hare!



Det blev tyvärr ingen topptur då det blåste för kraftigt när vi kom upp på platån, men vi hade ganska kul i vinden ändå och fick en hel del härliga foton med oss därifrån.

På vägen ner fick vi en oväntad utmaning, ett scenario uppenbarade sig när två stycken turisttvåor helt plötsligt ramlat och slagit sig så att vi fick sätta våra nyvunna sjukvårdskunskaper på prov! Scenariot var lyckligtvis  helt och hållet påhittat, allt var bara en övning. 



Nu ser vi fram emot fler och nya äventyr!

Viewing all 142 articles
Browse latest View live